İçeriğe geç

Müşavirler Tanıklıktan Çekinebilir Mi

Kimlerin tanıklıktan çekinme hakkı vardır?

“(1) Aşağıdaki kişiler ifade vermekten kaçınabilirler: (a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. (b) Şüphelinin veya sanığın eşi, artık evli olmasalar bile. (c) Şüphelinin veya sanığın kan veya hısımlık yoluyla ataları veya altsoyları.

Hangi meslek tanıklıktan çekinemez?

Bu bağlamda, avukat ile müvekkili arasındaki tüm iletişim mesleki sırra tabidir. Mesleki performans veya yargısal görevler sonucu elde edilmeyen bilgiler hakkında bir açıklama yapılması ihmal edilemez. Bilgilerin nasıl elde edildiğine ilişkin açıklama yapmak yargıcın takdirindedir.

Savcılar tanıklıktan çekinebilir mi?

Madde 48 Kendisi veya yakınları aleyhine tanıklıkta bulunmama “Madde 48 – (1) Tanık, kendisi veya 45 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen kişiler hakkında ceza kovuşturması başlatabilecek nitelikteki soruları cevaplamaktan kaçınabilir. Tanığa, cevap vermekte tereddüt edebileceği önceden bildirilir.”

Kimler tanıklıktan çekinebilir HMK?

Tanık, tanıklığı, tanığın veya 248 inci maddede sözü edilen kişilerden birinin şeref veya itibarına zarar verecekse veya hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılacaksa tanıklıktan kaçınabilir. Tanığın tanıklığı, meslek veya sanatının sırlarını açığa vuruyorsa tanıklıktan kaçınabilir.

Avukat tanıklıktan çekilebilir mi?

Bu hususlarda işverenin rızası ile tanıklık yapabilirler. Ancak avukat, onun rızasını almış olsa bile, tereddüt etmeden tanıklık etmekten kaçınabilir ve bu durum hukuki veya cezai sorumluluk doğurur (1136 sayılı Avukatlık Kanunu md. 36).

Kimlerin şahitliği kabul edilmez?

MADDE 248 – (1) Aşağıdaki kişiler tanıklıktan çekinebilirler: a) Taraflardan birinin nişanlısı. b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa bile. c) Eşinin altsoyu veya altsoyu.

Mali müşavirler tanıklıktan çekinebilir mi?

* Avukatlar, doktorlar, diş hekimleri, eczacılar, ebeler ve yardımcıları, mali müşavirler ve noterler, bu ünvanlar dolayısıyla edindikleri bilgiler nedeniyle tanıklık yapmaktan çekinebilirler.

Tanıklık nasıl iptal edilir?

Kendisi veya yakınları aleyhine tanıklıkta bulunmamak Tanıklıktan çekinme hakkı bulunan kişi, gerekçe göstermeksizin duruşmaya gelmezse hakkında yakalama kararı çıkarılabilir; bu nedenle duruşmaya gidilerek duruşmada mahkemeye tanıklıkta bulunmama beyanında bulunulması daha uygun olur.

CMK 44 maddesi ne demek?

Madde 44 – (1) Usulüne göre çağrılan ve mazeret göstermeksizin gelmeyen tanıklar zorla mahkemeye getirilir ve gelmemelerinden kaynaklanan giderler, kamu alacaklarının tahsili usulüne göre tahsil edilir ve ödenir.

Cumhuriyet Savcısı tanık dinleyebilir mi?

Savcının soruşturma aşamasında tanık dinleme yetkisi vardır. Savcı, gerekli gördüğü takdirde kolluk kuvvetleri tarafından bilgileri istenen kişileri tanık olarak dinleyebilir. Kolluk kuvvetleri tarafından dinlenen kişilerin ifadeleri şüpheli veya sanık aleyhine kullanılamaz, ancak lehine kullanılabilir.

Kimler mahkemede tanıklık yapamaz?

5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 50. maddesine göre yeminsiz tanıklar arasında; “Soruşturma veya kovuşturma konusu suçlara iştirak ettiği veya bu suçlardan dolayı suçluya yardım ettiği veya suç delillerini yok ettiği, gizlediği veya değiştirdiği şüphesi veya sanığı veya mahkûmu bulunan kişi” düzenlenmiştir.

Avukat kendi davasında tanık olabilir mi?

Türkiye’deki hukuk davalarında tarafların aynı davada tanık olması mümkün değildir. Nitekim Medeni Kanun’un 240/1. maddesi bu konuda şu hükmü içermektedir: “Davaya taraf olmayan kişiler tanık olarak getirilebilir.”11 Ocak 2024

Tanıklıktan kimler çekinemez?

Küçüklük, akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle ifade vermekten kaçınmanın önemini kavrayamayan kimse, kanunî temsilcisinin rızasıyla tanık olarak dinlenebilir; ancak bu kişiler ifade vermekten kaçınma hususunda karar veremezler.

Kimler tanık olarak dinlenemez?

Davaya dahil olmayan kişiler tanık olarak gösterilebilir. Tanık sunan taraf mahkemeye bir tanık listesi sunar. Tanık listesi, tanıkların adlarını, soyadlarını ve bildirim için adreslerini içeren listedir. Tanık listesinde yer almayan kişiler tanık olarak dinlenemez.

Tanıklıktan vazgeçilir mi?

Kanunda açıkça düzenlenen durumlarda, tanık olarak çağrılan kişi ifade vermekten kaçınma hakkına sahiptir. Tanıklık etmekten kaçınmak için kişisel nedenler varsa, hâkim tanık olarak çağrılan kişinin ifade vermeme hakkına sahip olduğunu önceden belirtmelidir.

Şahitlik geri çekilebilir mi?

“Usulüne uygun olarak çağrıldığı halde mazeretsiz gelmeyen tanık, zorla mahkemeye getirilir.” Aynı kanunun 247. maddesine göre, “Tanık olarak çağrılan kişi, kanunda açıkça gösterilen hâllerde tanıklık yapmaktan kaçınabilir.”

Tanıklıktan nasıl Çekilebilirim?

Tanıklıktan kaçınan kimse, gecikmenin sebebini ve bu sebebi haklı gösteren delilleri duruşma tarihinden önce yazılı olarak veya çağrıldığı duruşmada sözlü olarak açıklamak zorundadır. Mahkeme, hazır bulunan tarafları dinledikten sonra tanıklıktan kaçınmak için haklı sebep olup olmadığına karar verir.

Tanıklıktan vazgeçilebilir mi?

Tanık ifadeleri örtük olarak da feragat edilebilir. Örneğin, tanık kendisi ifade vermek istemediğini beyan ederse, ifade vermekten kaçınmak için bir nedeni olduğunu belirtirse (Ceza Kanunu’nun 248. maddesi) ve tanığı sunan taraf bu ifadeye itiraz etmezse, tanık ifadesinin feragat edildiği varsayılır.

Tanıklıktan çekinme hakkı olanlar yemin eder mi?

CMK’nın 45. maddesine göre, tanıklık etmeme hakkına sahip olanların yemin etmesinin gerekip gerekmediği mahkemenin takdirindedir. Tanık sanığın yakını ise, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 45. maddesi uyarınca “yemin etmekten kaçınma” hakkı konusunda bilgilendirilmelidir. Tanık isterse yeminden de vazgeçebilir.

Tavsiyeli Bağlantılar: Serbest Çağrışım Hangi Kuram

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Şehitkamil Escort