Üst makama arz mı rica mı?
Hiyerarşi açısından, alt otoriteler için “Rica ederim”, üst ve eşit otoriteler için “Size yalvarıyorum” şeklindedir. Dağıtılmış yazışmalarda “İstiyorum ve rica ediyorum” cümlesiyle sona erer. Şu cümleyle sona erer:
Dilekçede gereğinin yapılmasını arz ederim nereye yazılır?
Üstteki otorite alttaki otoriteden talepte bulunur, alttaki otorite de üstteki otoriteye boyun eğer.
Tarafınıza arz ederim ne demek?
Fedakarlık yapmak, “bir otoriteye saygı göstermek” anlamına gelir. Onay için boyun eğmek, “onay için boyun eğmek” anlamına gelir. Üst otoriteden alt otoriteye gönderilen mektuplarda “Rica ederim” ifadesi kullanılır ve alt otoriteden üst ve eşit otoriteye gönderilen mektuplarda “Size yalvarıyorum” ifadesi kullanılır.
Dilekçede arz ederim kullanılır mı?
DİLEKÇE YAZMA KURALLARI: ✓ Dilekçe yalnızca yetkililere hitaben yazılmalıdır. Dilekçeler kişilere yazılı olarak iletilemez. Sayfa 2 ✓ Üst makam, alt makamdan talep ettiğinde talep eder ve alt makam, üst makamdan talep ettiğinde teslim olur. Vatandaşlar yalnızca arz eder. ✓ Teklif etmek zaten saygı anlamına geldiğinden, saygıyla teklif edilmez.
Hususunda gereğini arz ederim nasıl yazılır?
Türkçe Dil Kurumu’na göre doğru yazımı “teklif”tir. Yani “arz” kelimesi ayrı yazılır ve yan yana yazılmaz. “Teklif” olarak yanına yazılması yanlış bir kullanımdır. Fedakarlık “bir otoriteye saygı göstermek” anlamına gelir.
Kaymakam savcıya arz mı eder rica mı?
Kaymakamlar adli makamlara, adli makamlar mülki amirliklere başvuruyor, nezaketin sadece kadın ismi olarak anıldığı yerlerde ise evrak iadesi bir ön yazıyla ve “Bundan sonra yazışma usulünde daha dikkatli olmanız rica olunur.” denilerek başlıyor. Aslında mahkemeler bu konuda kısmen haklı.
Belediyeye arz mı rica mı?
a) İlgili makamlar arasındaki hiyerarşiye ilişkin olarak: Alt makamlar için “… talep ediyorum” ve üst ve eşit makamlar için “… talep ediyorum”. Cümle şu şekilde biter:
Mahkemeye arz mı rica mı?
Adli makamlar, mülki idare amirlikleri, mahalli idareler veya kolluk kuvvetleri vb. makamlara tebligat yapılırken, mektubun içeriğinden bağımsız olarak “teslim” mesajının yer aldığı bir adresin bulunması zorunludur.
Bilgilerinize arz ederim mi bilgilerinizi arz ederim mi?
YÜKSEK MAKAMLARA YAZDIĞINIZDA; Bilginize sunuyoruz. Sunuyorum. Teklif ediliyor. Onayınız (rıza, yetki) için size sunuluyor.
Olurlarınızı arz ederim nasıl yazılır?
Ancak, yetki talebinde bulunulurken, “İzinlerinize tabi oluyorum” gibi ifadeler kullanılmamalıdır. “…İzinlerinize tabi oluyorum”, “…Onayınıza tabi oluyorum”, “İzinlerinize tabi oluyorum”, “Tanımanıza tabi oluyorum”, “İzinlerinize tabi oluyorum” gibi uygun bağlayıcı biçimler kullanılmalıdır.
Arz etmek nasıl yazılır?
To do, to be, to act, to be, to be yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk sözcükte ses düşmesi veya ses türetmesi yoksa ayrı yazılır: aşmak, sunmak, kurtarmak, dans etmek, anlamak, göç etmek, açıklamak, kabul etmek, hizmet etmek, hizmetkar olmak, fark etmek, aldatmak, bahsetmek, terk etmek…
İl müdürü v mi il müdür v mi?
Pozisyon “Genel Müdür V.”, “Bölüm Başkanı V.”, “İl Müdürü V.”, “Yurt Müdürü V.” formun ikinci satırında yer almaktadır.
Dilekçe nasıl bitirilir?
Cümle “Durumu bilginize sunuyorum” ile bitmelidir. Üst makamdan bir sorunu çözmesi veya bir işlem başlatması isteniyorsa, cümle “Gerekli izni talep ediyorum” ile bitmelidir. Bir eylem talep ediliyorsa, dilekçe “İzninizi talep ediyorum” vb. gibi saygılı ifadelerle bitmelidir.
Dilekçeye başlarken ne yazılır?
Dilekçelerin başında başvurunun yapıldığı makamın adı yer alır. Gerekiyorsa başvurulan makamın adresi de verilir.
Dilekçede saygılarımla nereye yazılır?
Dilekçe bir durumu belirtiyorsa son cümle şöyle olmalıdır: “İstenen bilgileri saygıyla sunuyorum”, bir talepte ise: “İstenen bilgileri saygıyla sunuyorum, izninizle.” Dilekçenin sonunda, adınız ve soyadınız sağ alt köşeye yazılmalı ve imzalanmalıdır. Tam adres sol alt köşeye yazılmalıdır.
Mahkemeye arz mı edilir rica mı?
Adli makamlar, mülki idare amirlikleri, mahalli idareler veya kolluk kuvvetleri vb. makamlara tebligat yapılırken, mektubun içeriğinden bağımsız olarak “teslim” mesajının yer aldığı bir adresin bulunması zorunludur.
Üst ve aynı düzey makama yazılan yazılar nasıl bitirilir?
Alt makamlara yazılan mektuplarda “Rica ederim”, üst ve eşdeğer makamlara yazılan mektuplarda “Size yalvarıyorum”, üst ve alt makamlara dağıtılan mektuplarda “Size yalvarıyorum” yazmaktadır. Bu formda hazırdır.
Arz rica ederim nerede kullanılır?
Aynı anda hem üst hem de alt makamlara dağıtılan mektuplarda “Yalvarıyorum ve yalvarıyorum” ifadesi yer alıyor.
Arz rica kaldırıldı mı?
3- Rehbere göre: “Bilgilerinizi talep ediyorum.” Kullanımı resmi yazışmalardan kaldırılmıştır. Ayrıca, resmi yazışmalarda üst makamlara sunulan önerilerde: “Kendimi takdirinize sunuyorum,” “Kendimi onayınıza sunuyorum.” gibi kullanımlar kılavuzda yer almamaktadır.