İfade alınırken ne sorulur?
İfade alma prosedürü: Özellikle kişinin adı ve soyadı, tam adresi, baba adı, doğum tarihi ve yeri ve TC kimlik numarası gibi bilgiler kaydedilir. Kişinin susma hakkı bu bilgileri içermez. Kişi bu bilgiler hakkında tanıklık etmelidir. İfadede ayrıca kişinin sosyo-ekonomik durumu da incelenir.
İfade verdikten sonra ne olur?
Adliyedeki ifadeden sonra ne olur? Adliyedeki ifadeden sonra savcı delilleri değerlendirir ve dava açılıp açılmayacağına karar verir. Yeterli delil varsa dava açılır ve mahkeme süreci başlar. Deliller yetersizse savcı kovuşturma açmamaya karar vererek soruşturmayı kapatabilir.
Polise ifade verirken nelere dikkat edilmeli?
Polis karakolunda ifade verirken dikkat edilmesi gerekenler: Şüpheli veya sanık, tanıkların aksine bildiklerini söylemek, doğruyu söylemek veya yemin etmek zorunda değildir. Şüpheli susma hakkını kullanabilir ve kimlik bilgileri dışında doğruyu söyleyemez (CMK m. 147).
Polis ifadeye nasıl çağırır?
Tanıklık çağrısı, ya çağrı kağıdıyla, kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma) evde şahsen bulunmasıyla ya da uygulamada en yaygın yöntem olan telefonla yapılır. Kişinin çağrıya katılma zorunluluğu yoktur, ancak makul bir süre içinde tanıklığa gitmesi önerilir.
Hakim karşısında nasıl konuşulur?
Öncelikle kişi mahkemede hakimin önünde ifade vereceği için korkmamalı veya paniklememelidir. Hakim tarafından sorulan soruları iyi anladıktan sonra açık ve öz cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelidir.
Tanığa hangi sorular sorulur?
Makalede tanık sorgulaması sırasında sorulması gereken dört çok önemli soru ele alınmaktadır: İlk paragrafta her tanığa özel olarak sorulan sorular yer almaktadır: İlk olarak tanığa özel olarak adı ve soyadı, yaşı, mesleği, ikamet yeri, iş veya geçici ikamet adresi ve varsa telefon numarası sorulmaktadır.
Bir ifade kaç saat sürer?
Bir ifadenin alınmasının süresi, suçlamanın türüne ve olaya bağlı olarak değişir. Herhangi bir polis karakolunda (karakol) veya jandarmada 1 saat sürebilen bir ifade, uyuşturucu veya organize suç gibi şubelerde 12 saat sürebilir.
Savcıya ifade verdim şimdi ne olacak?
Savcı, ifadeden sonra genellikle kişiyi tutuklama veya adli kontrol için ceza adaleti hakimine sevk eder. Ceza adaleti hakimi daha sonra şüphelinin duruşma sırasında tutuklanıp tutuklanmayacağına veya serbest bırakılıp bırakılmayacağına karar verir. Bu sorgulamanın tek konusu, kişinin tutuklanmasının gerekli olup olmadığı sorusudur.
Savcı kaç günde ifadeye çağırır?
Kişinin zorla getirilmesine karar verilmesi halinde savcının ifade vermeye çağrılması için süre 24 saattir. Kişinin bu süre içerisinde hazır bulunması zorunludur.
Savcılık neden fotoğraf ister?
Teşhis, şüpheli veya sanığın kimliğinin belirlenmesi veya fotoğrafının mağdur veya tanığa gösterilerek suçun gerçek faili olup olmadığının belirlenmesi işlemidir.
Sorguyu kim yapar?
Şüphelinin söz konusu olayla ilgili ifadelerinin soruşturma aşamasında savcılık veya yetkili kolluk kuvvetleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) tarafından kayda alınması işlemidir. Her durumda sorgulama mahkemede hakim tarafından yapılır.
Karakola neden ifadeye çağırır?
Bir ceza davasının ilk ve kritik aşamalarından biri olan tanık ifadesi, kolluk kuvvetleri tarafından soruşturmanın bir parçası olarak bilgi edinmek için kullanılır. Bu hassas süreçte, ifade veren kişinin ve haklarının farkında olması gereken bazı önemli noktalar vardır.
Karakola şikayetten sonra ne olur?
Suç duyurusunda bulunulması üzerine polis, konuyu ilgili Cumhuriyet savcılığına bildirir, Cumhuriyet savcılığının emir ve talimatları doğrultusunda olayı soruşturur, savcılık tutanağı düzenler ve dosyayı Cumhuriyet savcılığına iletir.
Karakola verilen ifade nereden bakılır?
UYAP SMS Bilgilendirme Sistemi (), dava dosyaları ve icra takiplerine ilişkin bilgiler de dahil olmak üzere sistemde gerçekleştirilen işlemlere ilişkin uyarı, veri ve duyuruların kısa mesaj (SMS) yoluyla kullanıcılara iletilmesini sağlamaktadır.
İfadeye davet ne demek?
Açıklamada bulunmak veya açıklama yapmaya çağrılmak; şüpheliye, polis veya jandarma yani kolluk kuvvetleri tarafından soruşturma dosyası açılmış bir husus hakkında soru sorulması anlamına gelmektedir.
Sorguda neler sorulur?
Anlatı görüşmesi aşamasında, “evet” veya “hayır” ile cevaplanamayan ve tanığı hikayeyi anlatmaya yönlendiren “kim”, “nerede”, “ne zaman”, “nasıl” gibi açık uçlu sorular sorulur. Bunlar tanığı açıklamaya yönlendiren ve zorlayan sorulardır. Doğrudan sorular sorulduğunda yumuşak, nazik bir üslup kullanılır.
Öğrenci ifadesi nasıl alınır?
Öğrenci Davranış Değerlendirme Komisyonuna sevk edilen öğrenci ve tanıkların ifadeleri, Komisyon Başkanı tarafından bir meslek danışmanının veya meslek danışmanının bulunmadığı durumlarda bir öğretmenin eşliğinde tutanak altına alınır ve bir rapora yazılır.
Bir ifade ne kadar sürer?
Beyanname verme süresi kanunen belirli bir zaman dilimiyle sınırlı değildir. Ancak kolluk kuvvetlerinin şüpheli/sanığın beyanını makul bir zaman dilimi içinde tamamlaması gerekmektedir. Bu süre araştırılan olayın karmaşıklığına, sorulacak soru sayısına ve şüpheli/sanığın sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir.
Savcılık kaç günde ifadeye çağırır?
Kişinin zorla getirilmesine karar verilmesi halinde savcının ifade vermeye çağrılması için süre 24 saattir. Kişinin bu süre içerisinde hazır bulunması zorunludur.