İçeriğe geç

Gizlilik Kararı Olan Dosyayı Avukat Inceleyebilir Mi

Gizlilik kararı olan dosya nasıl incelenir?

Mağdur veya şikâyetçi, avukatı olmaksızın Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak belgenin bir örneğini isteyebilir; ancak, gizliliğin ve soruşturmanın amacının ihlal edilmemesi gerekir. Soruşturma evrakı, soruşturmayı geciktirmemek kaydıyla, Cumhuriyet savcısı huzurunda incelenebilir.

Gizlilik kararı en fazla ne kadar sürer?

CMK 157. maddesine göre soruşturmanın gizliliği soruşturma aşamasının başından sonuna kadar devam eder. Bu nedenle soruşturma işlemleri, soruşturmanın başlangıcından kovuşturmaya yer olmadığına karar verilinceye veya iddianamenin kabulüne kadar ilke olarak gizlidir.

Gizlilik kararı olan dosya uyapta görünür mü?

Soruşturma/Cumhuriyet savcılığı dosyalarında soruşturma aşamasının gizliliği nedeniyle dosya içerikleri UYAP sisteminde görüntülenememektedir.

Avukatlar istediği dosyayı inceleyebilir mi?

Müdafiin dosyayı inceleme ve belge alma yetkisi 5271 sayılı Kanunun 153. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; müdafi, soruşturma aşamasında dosyanın içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini ücretsiz alabilir.

Dosyada gizlilik kararı olması ne demek?

Avukatın soruşturma dosyasını inceleme hakkı vardır, ancak bu hak bazen sınırlandırılabilir. Hukuk dilinde “avukatın dosyayı inceleme yetkisinin sınırlandırılması” kararına “gizlilik kararı” denir ki bu bir şekilde hukuka aykırıdır ve uygulamada bilinmektedir.

Şüpheli dosyayı inceleyebilir mi?

Şüpheli veya sanık dosyayı savunma avukatının gözünden inceleyebilir. Genellikle bu hakkın şüpheli veya sanığa değil savunma avukatına ait olduğu düşünülür. Demirbaş’a göre CMK 153, “savunma avukatının” dosyayı inceleme yetkisini düzenler. Bu hak genellikle yalnızca savunma avukatına açıktır.

Gizlilik kararı hangi hallerde verilir?

Sanık ve savunması için soruşturmanın “gizliliği” CMK’nın 157. maddesiyle sınırlandırılmıştır. Bu maddeye göre, hâkim, savcının talebi üzerine sanık ve savunma avukatı için, “soruşturmanın tehlikeye gireceği” durumlarla sınırlı olmak üzere gizlilik kararı verebilir.

Sanık dosya inceleyebilir mi?

Davalının ayrıca dosyayı bağımsız olarak inceleme yetkisi de bulunmaktadır.

Savcılık soruşturması kaç ay sürer?

Savcılık soruşturmasının süresi, soruşturulan suçun türüne, savcının iş yoğunluğuna, soruşturmayı engelleyen sebeplerin varlığına ve delillere göre değişmektedir. Genel olarak savcılık soruşturması üç ay ile bir yıl arasında sürmektedir.

Avukatlar uyaptan her dosyayı görebilir mi?

Avukatlar tüm dosyalarını sorgulayabilirler. Hukuki ve idari davalar açılabilir.

UYAP gizlenen dosya nasıl açılır?

11- AppData gizli klasör olduğu için görüntülenemiyorsa; “Düzenle” açılır menüsünden “Klasör ve arama seçenekleri”ne tıklayın. 12- Klasör ve arama seçeneklerini açtıktan sonra “Görünüm” sekmesinden “Gizli dosya ve klasörleri göster”i seçin ve “Tamam” butonuna tıklayın.

Kısıtlama kararı olan dosyayı avukat inceleyebilir mi?

Sonuç olarak CMK m. 153/3’te sözü edilen belgeleri biz avukatların GÖRMESİNE hiçbir engel yoktur.

Avukatlar istedikleri her bilgiye ulaşabilir mi?

Avukatlar, davaya konu olmuş veya olabilecek davayı ve davaya konu dosyaları, bilgi ve belgeleri inceleme hakkına sahiptir.

Avukatlar kişisel bilgilere ulaşabilir mi?

Avukat, gözetimindeki stajyer veya kendisiyle birlikte çalışan sekreter tarafından da çalışmalarının takip edilmesini sağlayabilir ve fotokopi veya benzeri bir şekilde numuneler yaptırabilir. Avukatın onaylamak istemediği numuneler ücrete tabi değildir. Bir avukat veya stajyer, vekaletname olmadan usul ve ceza dosyalarını inceleyebilir.

Hukuk dosyası nasıl incelenir?

Dava dosyasının içeriğini görüntüleyin. Vatandaşlar dosyanın içeriğini e-devlet uygulaması üzerinden görüntüleyebilir. Avukatlar dava dosyasının içeriğini UYAP Avukatlar Portalı üzerinden görüntüleyebilir.

Gizlilik kararı neye göre verilir?

Sanık ve savunması için soruşturmanın “gizliliği” CMK’nın 157. maddesiyle sınırlandırılmıştır. Bu maddeye göre, hâkim, savcının talebi üzerine sanık ve savunma avukatı için, “soruşturmanın tehlikeye gireceği” durumlarla sınırlı olmak üzere gizlilik kararı verebilir.

Hâkim dosyayı nasıl inceler?

Dosya ana numarası kullanılarak takip edilir. Kaydedilen dosya ön inceleme için sorumlu soruşturma yargıcına gönderilir. Dosya ön incelemeden sorumlu yargıç tarafından ön incelemenin sonuçlarına göre ilgili makamlara iletilir. Ön incelemeden ayrılarak duruşmaya gönderilen dosya duruşma görevlisine iletilir.

Gizlilik kararı nasıl çıkarılır?

Boşanma davasında gizlilik kararı nasıl verilir? Duruşmalarda gizlilik, hakimin takdirindedir. Duruşmada sunulacak konuların gizli tutulmasına, dilekçelerin ve tanıklıkların, duruşmada tanıklığın gizliliğini gerektiren durumlarda ortaya çıkması halinde karar verilebilir.

Savcılık dosyası nasıl incelenir?

İncelenen dosyaların UYAP üzerinden görüntülenebilmesi için soruşturmanın soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı tarafından onaylanması gerekmektedir. Cumhuriyet savcısının onayı alındıktan sonra dosya UYAP üzerinden görüntülenebilmekte ve bunun için başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Şehitkamil Escort